Saopštenje za medije

Održana konferencija „Odgovorno, za budućnost“: Zajedno u postizanju nulte stope onečišćenja

17 juli 2023

Fotografija: © SFF

Na konferenciji održanoj pod nazivom „Odgovorno, za budućnost“, koju su uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) zajednički organizirali Zeleni klub i Sarajevo Film Festival, predstavljene su konkretne aktivnosti i rezultati koje je Sarajevo Film Festival pokrenuo u misiji postizanja nulte stope onečišćenja.

Sarajevo Film Festival je prošle godine najavio da do svog 30. izdanja želi postati događaj čija organizacija podrazumijeva nultu stopu emisija stakleničkih plinova koji doprinose zagrijavanju planete i rezultiraju pogubnim klimatskim promjenama koje svi već uvelike osjećamo. Napravljen je konkretan akcioni plan koji je kao prvu tačku podrazumijevao mjerenje svih aktivnosti u organizaciji Festivala, koje doprinose emisijama, a taj je izvještaj uz podršku, Ambasade Švicarske u BiH, uradila nezavisna konsultantska kuće Metabolic.

„Naš stav je da Festival koji privlači preko 100.000 posjetitelja, za vrijeme kojeg u Sarajevu boravi dodatnih 20.000 turista više nego u sedmici prije i poslje Festivala, koji direktno dovodi svojih 2000 gostiju i indirektno doprinosi ekonomskim aktivnostima u toku svog trajanja vrijednim preko 40 miliona eura i predstavalja ekvivalent preko 1500 stalnih radnih mjesta, zaista želi biti karbonski neutralan festival u svom 30. izdanju. Da li je to moguće? U ovako kratkom roku? Moguće je. Moguće je, ako budemo radili strateški i zajedno. I mi kao organizatori, i naša publika od čijih navika jako puno ovisi i naši komercijalni sponzori i institucionalni partneri i pokrovitelji, uključujući izvršnu vlast, ali i zakonodavci od kojih očekujemo pravni okvir koji će omogućiti jednostavno i efikasno korištenje energije iz obnovljivih izvora, jer bez toga ne možemo“, rekao je direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović.

„Opredijeljenost Sarajevo Film Festivala da postane karbonski neutralan Festival je svakako nešto što je zavrijedilo našu pažnju i potrebu da kroz zajedničke aktivnosti damo doprinos ne samo ostvarenju tog cilja, nego i podizanju svijesti o odgovornosti institucija, ali i svakog pojedinca za budućnost planete. Festival se, kako mu i ime kaže, dominantno dešava u Sarajevu, a upravo je Sarajevo dobilo priliku da učestvuje u misiji kreiranja 100 klimatskih neutralnih i pametnih gradova do 2030. godine. Posebna mi je čast da upravo na ovom mjestu mogu obznaniti i novo partnerstvo Zelenog kluba. Ovoga puta je to partnerstvo sa Sarajevo Film Festivalom, sigurno jednim od najvećih kulturnih događaja u regionu”, rekao je Saša Magazinović, poslanik u Predstavničkom domu PSBiH, predsjednik Zelenog kluba.

Osim partnerskih aktivnosti Zelenog kluba i Sarajevo Film Festivala, na konferenciji „Odgovorno, za budućnost“ predstavljene su i aktivnosti Sarajevo Film Festivala ka postizanju nulte stope onečišćenja, kao i inicijative i akcije koje predstavljaju iskorak u oblastima zaštite životne sredine, upotrebe čistih i obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti, hrane i otpada, te urbane mobilnosti.

Prisutnima se obratila i Dr.Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini.

„Uz Sarajevo kao UNESCO-ov kreativni grad filma te sponzorstvo nagrade za režiju Fonda za izgradnju mira generalnog sekretara UN-a, od ove godine i UNDP podržava Sarajevo Film Festival i njihovu posvećenost da postanu karbonski neutralan festival. Danas slavimo važno partnerstvo između Green Cluba i Sarajevo Film Festivala, fokusirajući se na klimatske promjene – odlučujući izazov našeg vremena. Poruka UN-ovog glavnog sekretara je jasna »Vrijeme je da se probudimo i pokrenemo!« Pozdravljamo posvećenost Festivala smanjenju karbonskog otiska i promovisanju zelene tranzicije. UNDP već više od jedne decenije podržava i provodi zelenu tranziciju širom Bosne i Hercegovine. Pozivam sve da učestvuju i posjete Zeleni paviljon Festivala kako bi saznali više o zelenim politikama“, rekla je Macdonald.

Izlagači na konferenciji bili su i Garret Patrick Kelly, savjetnik/koordinator za održivost Net Zero Misije u Sarajevu, Andrijana Copf, Press Office manager Sarajevo Film Festivala, Milanka Knežević, regionalni projekt menadžer GIZ-a, Aljaž Plevnik, ekspert GIZ-a i Nihad UK, premijer Kantona Sarajevo. Na konferenciji su učestvovali i predstavnici svih nivoa vlasti, NVO-a, akademske zajednice, institucija, stručne javnosti, kao i pojedinci spremni na angažman u zaštiti okoliša.

Tijela/agencije UN-a uključena u ovu inicijativu

UNDP
Razvojni program Ujedinjenih nacija
UNESCO
Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu

Ciljevi koje podržavamo ovom inicijativom