Naš tim u Bosni i Hercegovini

RC BiH_Macdonald

Ingrid Macdonald

rezidentna koordinatorica
Ingrid Macdonald (Australija) je preuzela poziciju rezidentne koordinatorice UN-a u Bosni i Hercegovini u aprilu 2020. godine. Gđa. Macdonald je prije imenovanja bila zamjenica direktora Ureda Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) za operacije i zagovaranje za regiju Azije i Pacifika. U OCHA-i je bila i voditeljica Ureda za Ukrajinu i direktorica projekta međusobne podrške (Peer-2-Peer Support Project) putem kojeg se pruža podrška koordinatorima humanitarnih akcija i timovima u zemlji u jačanju zajedničkog humanitarnog odgovora. Prije nego što se priključila Ujedinjenim nacijama, devetnaest godina je bila na rukovodećim pozicijama u međunarodnim neprofitnim organizacijama, privatnom sektoru i vladinim organizacijama. Radila je u Norveškom vijeću za izbjeglice kao predstavnica u Ženevi i obavljala dužnosti u Afganistanu, Norveškoj i Pakistanu. Nedavno je objavila knjigu pod nazivom „Humanitarna akcija i borba protiv terorizma u muslimanskom svijetu“.
David_UNW

David Saunders

UN WOMEN
predstavnik
David Saunders ima dvadesetogodišnje iskustvo u Ujedinjenim nacijama. Od 2013. godine je predstavnik organizacije UN Women, trenutno u Bosni i Hercegovini, a prije toga u Albaniji. Obavljao je ključne poslove radeći za vladu u Omanu, IRC u Nizozemskoj i u privatnom sektoru u Brazilu, Maleziji i Ujedinjenom Kraljevstvu. David se priključio UN-u početkom 1990-tih kada je bio na čelu niza operacija koje su provodili UNOPS, UNDP, UNFPA, OCHA i UNMIS. Njegovo iskustvo u 11 zemalja obuhvata i pružanje informacijskog menadžmenta za humanitarnu koordinaciju u kriznim područjima širom svijeta, koordinaciju agencija UN-a širom Južnog Sudana gdje su istovremeno ulagana nastojana u poslijeratnoj obnovi, pružanju humanitarne pomoći i razvoju i u Afganistanu, gdje je bio uključen u operacije vezane za provedbu popisa stanovništva, te za sektor zdravstva i uspostavu prvih informacijskih sistema vlade.
Erwin Cooreman, WHO

Erwin Cooreman

WHO
WHO specijalni predstavnik za Bosnu i Hercegovinu
 
 
 
Dr. Erwin Cooreman (Belgija), je diplomirao medicinu na Univerzitetu Gent 1994. godine. Nakon toga se pridružio belgijskom Crvenom krstu kao medicinski radnik u izbjegličkom kampu u Burundiju i završio specijalizaciju iz tropske medicine sa diplomom iz tropske medicine i higijene Univerziteta Liverpul (Ujedinjeno Kraljevstvo). Nakon što je u Bangladešu bio direktor projekta belgijske nevladine organizacije “Damien Foundation”, 2000. godine počinje da radi za WHO/SZO kao medicinski službenik za zarazne bolesti u ispostavi u Papui Novoj Gvineji. Angažman sa WHO je nastavljen uglavnom u oblasti tuberkuloze, HIV/AIDS-a i zdravstvenih sistema, zbog kojih se prebacuje u Regionalni ured WHO za jugoistočnu Aziju u Nju Delhiju (2004-2007), urede u Bangladešu i Mjanmaru. U oktobru 2015. godine je izabran za šefa Globalnog programa WHO za leprozu.

Od septembra 2021. godine preuzima poziciju specijalnog predstavnika WHO/SZO za Bosnu i Hercegovinu.
John Mosoti

John Kennedy Mosoti

UNFPA
predstavnik za Bosnu i Hercegovinu, direktor Ureda za Republiku Sjevernu Makedoniju i Republiku Srbiju, direktor Ureda za Kosovo* (UNSCR 1244)
John Mosoti, iz Kenije, ima zvanje bakalaureat prava, magistar prava i magistar krivičnog prava, a također je diplomirao i međunarodno pravo okoliša. John je etablirani diplomata, bio je savjetnik za ljudska prava, socijalna i humanitarna pitanja u Stalnoj misiji Kenije u Ujedinjenim nacijama od 2004. do 2013. godine. Također je radio na poslovima vezanim za djelovanje funkcionalnih komisija Ekonomskog i socijalnog vijeća (ECOSOC), izvršnih odbora UNDP-a/UNFPA-a/UNOPS-a, UNICEF-a i UN Women. Usavršio se u oblasti mira i sigurnosti, posebno u regiji Velikih jezera u Africi i u reformi UN-a. John je predstavljao svoju zemlju i regiju na brojnim pregovorima tokom glavnih konferencija i sastanaka UN-a. Prije imenovanja na trenutnu poziciju, imenovan je na funkciju zamjenika globalnog koordinatora obilježavanja dvadesetpete godišnjice Međunarodne konferencije o stanovništvu i razvoju na kojoj je bio zadužen za organizaciju Samita u Nairobiju pod nazivom „Ubrzanje obećanja“.
Laura Lungarotti

Laura Lungarotti

IOM
Koordinatorica za Zapadni Balkan i šefica misije IOM u Bosni i Hercegovini
Gđa. Laura Lungarotti (Italija) je službeno preuzela poziciju IOM podregionalnog koordinatora za Zapadni Balkan i šefa misije IOM-a u Bosni i Hercegovini u januaru/siječnju 2021. godine.
Gospođa Lungarotti ima preko 17 godina iskustva u radu s IOM-om u Ženevi, Egiptu, Jemenu, Maroku, Senegalu / Zapadnoj Africi i Mauritaniji. Prije imenovanja na poziciju u Sarajevu, Laura je bila šefica misije IOM-a u Nouakchottu, Mauritanija.
Diplomirala je političke nauke - međunarodne odnose na Univerzitetu Firenze u Italiji, i magistrirala antropologiju razvoja na SOAS-u, Univerziteta u Londonu.
Lejla Tanovic

Lejla Tanovic

ILO
koordinatorica ureda
 
Lejla Tanović se pridružila Međunarodnoj organizaciji rada (ILO) 1997. godine i od 1998. godine je koordinatorica te organizacije u BiH. Gđa. Tanović je odgovorna za razne poslove koordinacije u zemlji, uključujući i poslove veze u podršci timovima za tehničku podršku dostojanstvenom radu u zemlji na omogućavanju jačanja i provedbe programa za dostojanstven rad. Ona ima 30 godina profesionalnog iskustva, između ostalog, u međunarodnoj saradnji u oblasti razvoja, uz opsežno znanje u oblasti strateškog planiranja i upravljanja, te međunarodnih standarda rada. Gđa Tanović je prethodno radila u javnim preduzećima u oblasti radnopravnih odnosa. Stekla je zvanje bakalaureat pravnih nauka na Univerzitetu u Sarajevu i Univerzitetu u Trstu i zvanje magistra državne uprave i humanitarnih poslova na Univerzitetu u Sarajevu, Univerzitetu u Beogradu i Univerzitetu u Rimu “La Sapienza”.
UNHCR Representative in Bosnia and Herzegovina

Lucie Gagné

UNHCR
regionalna predstavnica
 
Lucie Gagné je preuzela funkciju predstavnice UNHCR-a u Bosni i Hercegovini u februaru 2020. godine. Gđa Gagné, državljanka Kanade, ima dvadesetpetogodišnje iskustvo u oblasti izbjegličke, azilantske i migracijske politike, kao i u međunarodnom humanitarnom pravu i ljudskim pravima. Priključila se UNHCR-u 2004. godine kao regionalna službenica za preseljenje u Regionalnom zastupništvu u Accri, Gani (2004-2008). Od 2008. do 2020. godine je radila u raznim operacijama UNHCR-a u Africi (Kenija, Regionalno zastupništvo za Zapadnu Afriku, Libija) i na Bliskom Istoku (Jordan). Prije nego što se priključila UNHCR-u, gđa Gagné je obavljala ključne poslove u okviru Američkog programa za preseljenje izbjeglica, bila je šefica Ureda u Senegalu (1998-2001), a nakon toga zamjenica direktora za operacije za Zapadnu i Centralnu Afriku, sa sjedištem u Gani (2001-2003). Također je bila i koordinatorica terenskog ureda sa partnerom UNHCR-a u Senegalu (1995-1997).
Rownak Khan

Rownak Khan

UNICEF
predstavnica
Prije imenovanja na sadašnju funkciju, dr. Khan je 2014. godine bila zamjenica predstavnika UNICEF-a u Nepalu i na toj funkciji davala strateške smjernice, predvodila, provodila i pratila programe koje podržava UNICEF, uključujući i humanitarnu akciju. Također je radila u UNICEF-u u New Yorku, gdje je bila zadužena za cjelokupno rukovođenje zajedničkim globalnim programom UNICEF-a, WHO i UNFPA za eliminaciju materinskog i neonatalnog tetanusa, u Programu za iskorjenjivanje poliomijelitisa, u sjedištu UNICEF-a u New Yorku, i radila je na provedbi programa UNICEF-a za zdravlje i prehranu u Afganistanu. Dr. Khan se priključila UNICEF-u 1996. godine kao službenica na projektu u Bangladešu. Stekla je zvanje magistra javnog zdravstva na Fakultetu za higijenu i tropsku medicinu u Londonu, a medicinu je završila na Medicinskom fakultetu u Dhaki u Bangladešu.
Sinisa Sesum

Sinisa Sesum

UNESCO
šef ureda, Antenna ured u Sarajevu
 
Siniša je šef sarajevskog Ureda Regionalnog biroa za nauku i kulturu u Evropi i odgovoran je za provedbu osnovnih programa i aktivnosti UNESCO-a u Bosni i Hercegovini. Također podržava izradu i provedbu programa i sudjelovanje u okvirima UN-a za razvoj/saradnju u Srbiji i Crnoj Gori, kao i u drugim zemljama regije, prema potrebi. Završio je Građevinski fakultet. Pridružio se UNESCO-u 1995. godine.
Steliana Nadera

Steliana Nedera

UNDP
rezidentna predstavnica
Steliana Nedera je preuzela dužnost rezidentne predstavnice UNDP-a u Bosni i Hercegovini u maju 2019. godine. Prethodno je obnašala funkciju zamjenika rezidentnog predstavnika UNDP-a u Srbiji (2014-2019), na Kosovu* (2011-2014) i u Kazahstanu (2007-2011). Pridružila se UNDP-u 2004. godine kao pomoćnica rezidentnog predstavnika u Uredu UNDP-a u Moldaviji. Prethodno je gđa. Nedera bila šefica Ureda DFID u Moldaviji (2000-2004) i također je radila u privatnim fondacijama na razvoju civilnog društva i medija (1996-1999). Gđa Nedera je magistar upravljanja razvojem, a trenutno je na drugom magistarskom studiju iz svjetske diplomatije. Prethodno je stekla zvanje bakalaureat prava. *Sve reference na Kosovo su u skladu s Rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija 1244 (1999).
Vlado

Vlado Pijunovic

FAO
koordinator programa
 
 
Vlado Pijunović je rođen u Zavidovićima 29. marta 1970. godine. Stekao je zvanje bakalaureat ekonomije na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Banja Luci. Bio je vođa tima ispred CARE International (1997-2000), a zatim direktor Ekonomskog odjela Mercy Corps iz Škotske (2000-2003). Zatim je bio viši programski službenik u Delegaciji Evropske unije u BiH i radio u Programu za prekograničnu saradnju i poljoprivredu (2004-2011), a od 2012. godine je nacionalni koordinator programa agencije UN-a FAO.