Naš tim u Bosni i Hercegovini

RC BiH_Macdonald

Ingrid Macdonald

rezidentna koordinatorica
Ingrid Macdonald (Australija) je preuzela poziciju rezidentne koordinatorice UN-a u Bosni i Hercegovini u aprilu 2020. godine. Gđa. Macdonald je prije imenovanja bila zamjenica direktora Ureda Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) za operacije i zagovaranje za regiju Azije i Pacifika. U OCHA-i je bila i voditeljica Ureda za Ukrajinu i direktorica projekta međusobne podrške (Peer-2-Peer Support Project) putem kojeg se pruža podrška koordinatorima humanitarnih akcija i timovima u zemlji u jačanju zajedničkog humanitarnog odgovora. Prije nego što se priključila Ujedinjenim nacijama, devetnaest godina je bila na rukovodećim pozicijama u međunarodnim neprofitnim organizacijama, privatnom sektoru i vladinim organizacijama. Radila je u Norveškom vijeću za izbjeglice kao predstavnica u Ženevi i obavljala dužnosti u Afganistanu, Norveškoj i Pakistanu. Nedavno je objavila knjigu pod nazivom „Humanitarna akcija i borba protiv terorizma u muslimanskom svijetu“.
Erwin Cooreman, WHO

Erwin Cooreman

WHO
WHO specijalni predstavnik za Bosnu i Hercegovinu
 
 
 
Dr. Erwin Cooreman (Belgija), je diplomirao medicinu na Univerzitetu Gent 1994. godine. Nakon toga se pridružio belgijskom Crvenom krstu kao medicinski radnik u izbjegličkom kampu u Burundiju i završio specijalizaciju iz tropske medicine sa diplomom iz tropske medicine i higijene Univerziteta Liverpul (Ujedinjeno Kraljevstvo). Nakon što je u Bangladešu bio direktor projekta belgijske nevladine organizacije “Damien Foundation”, 2000. godine počinje da radi za WHO/SZO kao medicinski službenik za zarazne bolesti u ispostavi u Papui Novoj Gvineji. Angažman sa WHO je nastavljen uglavnom u oblasti tuberkuloze, HIV/AIDS-a i zdravstvenih sistema, zbog kojih se prebacuje u Regionalni ured WHO za jugoistočnu Aziju u Nju Delhiju (2004-2007), urede u Bangladešu i Mjanmaru. U oktobru 2015. godine je izabran za šefa Globalnog programa WHO za leprozu.

Od septembra 2021. godine preuzima poziciju specijalnog predstavnika WHO/SZO za Bosnu i Hercegovinu.
Jo-Anne Bishop

Jo-Anne Bishop

UN WOMEN
Representative
 
Jo-Anne Bishop ima 20 godina međunarodnog iskustva, uključujući više rukovodstvo u Ujedinjenim nacijama, Organizaciji za evropsku sigurnost i saradnju, te vladinim i nevladinim institucijama u brojnim zemljama.
Prije nego što je bila zamjenica direktorice Regionalnog ureda UN Women za Evropu i Centralnu Aziju, bila je na višim savjetodavnim pozicijama pri Misiji UN-a na Kosovu, Misiji OSCE-a u Bosni i Hercegovini, Komisiji za upravljanje Liberijom, Nezavisnoj komisiji za ljudska prava Afganistana i državnom sekretarijatu Timora-Leste za promicanje ravnopravnosti. Vodila je i uspostavila Odjel za toleranciju i nediskriminaciju pri OSCE ODIHRU-u i bila je šefica Kanadske kancelarije za podršku upravljanju u Afganistanu. Vodila je više od 15 globalnih, regionalnih i nacionalnih strateških pregleda i evaluacija za niz UN agencija, uključujući UNFPA, UNDP, IOM i UN Women u regijama Azija-Pacifik i Evropa i Centralna Azija, s ciljem jačanja učinka i uticaja UN sistema.
Jo-Anne je magistrirala međunarodne poslove na Norman Paterson School of International Affairs u Kanadi i ponosna je majka dvoje feminističke djece.
John Mosoti

John Kennedy Mosoti

UNFPA
predstavnik za Bosnu i Hercegovinu, direktor Ureda za Republiku Sjevernu Makedoniju i Republiku Srbiju, direktor Ureda za Kosovo* (UNSCR 1244)
John Mosoti, iz Kenije, ima zvanje bakalaureat prava, magistar prava i magistar krivičnog prava, a također je diplomirao i međunarodno pravo okoliša. John je etablirani diplomata, bio je savjetnik za ljudska prava, socijalna i humanitarna pitanja u Stalnoj misiji Kenije u Ujedinjenim nacijama od 2004. do 2013. godine. Također je radio na poslovima vezanim za djelovanje funkcionalnih komisija Ekonomskog i socijalnog vijeća (ECOSOC), izvršnih odbora UNDP-a/UNFPA-a/UNOPS-a, UNICEF-a i UN Women. Usavršio se u oblasti mira i sigurnosti, posebno u regiji Velikih jezera u Africi i u reformi UN-a. John je predstavljao svoju zemlju i regiju na brojnim pregovorima tokom glavnih konferencija i sastanaka UN-a. Prije imenovanja na trenutnu poziciju, imenovan je na funkciju zamjenika globalnog koordinatora obilježavanja dvadesetpete godišnjice Međunarodne konferencije o stanovništvu i razvoju na kojoj je bio zadužen za organizaciju Samita u Nairobiju pod nazivom „Ubrzanje obećanja“.
Laura Lungarotti

Laura Lungarotti

IOM
Koordinatorica za Zapadni Balkan i šefica misije IOM u Bosni i Hercegovini
Gđa. Laura Lungarotti (Italija) je službeno preuzela poziciju IOM podregionalnog koordinatora za Zapadni Balkan i šefa misije IOM-a u Bosni i Hercegovini u januaru/siječnju 2021. godine.
Gospođa Lungarotti ima preko 17 godina iskustva u radu s IOM-om u Ženevi, Egiptu, Jemenu, Maroku, Senegalu / Zapadnoj Africi i Mauritaniji. Prije imenovanja na poziciju u Sarajevu, Laura je bila šefica misije IOM-a u Nouakchottu, Mauritanija.
Diplomirala je političke nauke - međunarodne odnose na Univerzitetu Firenze u Italiji, i magistrirala antropologiju razvoja na SOAS-u, Univerziteta u Londonu.
Lejla Tanovic

Lejla Tanovic

ILO
koordinatorica ureda
 
Lejla Tanović se pridružila Međunarodnoj organizaciji rada (ILO) 1997. godine i od 1998. godine je koordinatorica te organizacije u BiH. Gđa. Tanović je odgovorna za razne poslove koordinacije u zemlji, uključujući i poslove veze u podršci timovima za tehničku podršku dostojanstvenom radu u zemlji na omogućavanju jačanja i provedbe programa za dostojanstven rad. Ona ima 30 godina profesionalnog iskustva, između ostalog, u međunarodnoj saradnji u oblasti razvoja, uz opsežno znanje u oblasti strateškog planiranja i upravljanja, te međunarodnih standarda rada. Gđa Tanović je prethodno radila u javnim preduzećima u oblasti radnopravnih odnosa. Stekla je zvanje bakalaureat pravnih nauka na Univerzitetu u Sarajevu i Univerzitetu u Trstu i zvanje magistra državne uprave i humanitarnih poslova na Univerzitetu u Sarajevu, Univerzitetu u Beogradu i Univerzitetu u Rimu “La Sapienza”.
UNHCR Representative in Bosnia and Herzegovina

Lucie Gagné

UNHCR
predstavnica
 
Lucie Gagné je preuzela funkciju predstavnice UNHCR-a u Bosni i Hercegovini u februaru 2020. godine. Gđa Gagné, državljanka Kanade, ima dvadesetpetogodišnje iskustvo u oblasti izbjegličke, azilantske i migracijske politike, kao i u međunarodnom humanitarnom pravu i ljudskim pravima. Priključila se UNHCR-u 2004. godine kao regionalna službenica za preseljenje u Regionalnom zastupništvu u Accri, Gani (2004-2008). Od 2008. do 2020. godine je radila u raznim operacijama UNHCR-a u Africi (Kenija, Regionalno zastupništvo za Zapadnu Afriku, Libija) i na Bliskom Istoku (Jordan). Prije nego što se priključila UNHCR-u, gđa Gagné je obavljala ključne poslove u okviru Američkog programa za preseljenje izbjeglica, bila je šefica Ureda u Senegalu (1998-2001), a nakon toga zamjenica direktora za operacije za Zapadnu i Centralnu Afriku, sa sjedištem u Gani (2001-2003). Također je bila i koordinatorica terenskog ureda sa partnerom UNHCR-a u Senegalu (1995-1997).
Narine Sahakyan

Narine Sahakyan

UNDP
Vršiteljica dužnosti rezidentne predstavnice UNDP-a u Bosni i Hercegovini
 

Gospođa Sahakyan donosi preko 20 godina iskustva unutar UN sistema s rastućim nivoima odgovornosti od projektne koordinatorice do stalne predstavnice UNDP-a i dodatnih 15 godina profesionalnog iskustva u radu sa vladom, znanstvenim istraživačkim institucijama, lokalnim i međunarodnim nevladinim organizacijama, Svjetskom bankom, USAID-om i drugim međunarodnim organizacijama. Ima obimno iskustvo u razvoju i unapređenju ključnih reformi za vladu prema tranzicijskom planu i integraciji u EU; u mobilizaciji resursa za razvojne i investicione programe; u pregovaranju o kompleksnim rješenjima sa kolegama iz državnih institucija, lokalnih vlasti, donatora i privatnog sektora.

Gđa. Sahakyan prethodno je obavljala dužnost rezidentne predstavnice UNDP-a u Sjevernoj Makedoniji, te kao zamjenica stalnog predstavnika u Makedoniji, Moldaviji i Turkmenistanu. Prije nego se pridružila UNDP-u, radila je s partnerskom javno-privatnim partnerstvom "EurAsia Foundation" sa sjedištem u SAD-u vodeći odjel za ekonomski razvoj. Gđa. Sahakyan također je služila Vladi Republike Armenije na različitim pozicijama -na čelu Direkcije za investicije u Ministarstvu trgovine i industrije i Direkcije za strana ulaganja u Ministarstvu ekonomije.
Gospođa Sahakyan je doktorirala ekonomiju (Moskva, Državna uprava za planiranje) i diplomirala poslovnu administraciju (Yerevan, Inženjerski univerzitet).
Ms. Sahakyan holds a PhD in Economics (Moscow, State Planning Authority) and a BSc in Business Administration (Yerevan, Engineering University).
Sinisa Sesum

Sinisa Sesum

UNESCO
šef ureda, Antenna ured u Sarajevu
 
Siniša je šef sarajevskog Ureda Regionalnog biroa za nauku i kulturu u Evropi i odgovoran je za provedbu osnovnih programa i aktivnosti UNESCO-a u Bosni i Hercegovini. Također podržava izradu i provedbu programa i sudjelovanje u okvirima UN-a za razvoj/saradnju u Srbiji i Crnoj Gori, kao i u drugim zemljama regije, prema potrebi. Završio je Građevinski fakultet. Pridružio se UNESCO-u 1995. godine.
Vlado

Vlado Pijunovic

FAO
koordinator programa
 
 
Vlado Pijunović je rođen u Zavidovićima 29. marta 1970. godine. Stekao je zvanje bakalaureat ekonomije na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Banja Luci. Bio je vođa tima ispred CARE International (1997-2000), a zatim direktor Ekonomskog odjela Mercy Corps iz Škotske (2000-2003). Zatim je bio viši programski službenik u Delegaciji Evropske unije u BiH i radio u Programu za prekograničnu saradnju i poljoprivredu (2004-2011), a od 2012. godine je nacionalni koordinator programa agencije UN-a FAO.