Ured rezidentne koordinatorice Ujedinjenih nacija

Uredom upravlja i strateški ga usmjerava rezidentna koordinatorica UN-a u zemlji. Ured obavlja pet ključnih funkcija u podršci oblastima za koje su nadležni rezidentna koordinatorica i Tim UN-a u BiH: (1) strateško planiranje; (2) ekonomija razvoja; (3) partnerstva i finansiranje razvoja; (4) upravljanje podacima i rezultatima i izvještavanje; i (5) komunikacija i zagovaranje. 

Rezidentna koordinatorica UN-a u Bosni i Hercegovini 

Ingrid Macdonald dolazi iz Australije i preuzela je poziciju rezidentne koordinatorice UN-a u Bosni i Hercegovini u aprilu 2020. godine.

Gđa. Macdonald je prije imenovanja bila zamjenica direktora Ureda Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) za operacije i zagovaranje za regiju Azije i Pacifika. U OCHA-i je bila i voditeljica Ureda za Ukrajinu i direktorica projekta međusobne podrške (Peer-2-Peer Support Project) putem kojeg se pruža podrška koordinatorima humanitarnih akcija i timovima u zemlji u jačanju zajedničkog humanitarnog odgovora. Prije nego što se priključila Ujedinjenim nacijama, devetnaest godina je bila na rukovodećim pozicijama u međunarodnim neprofitnim organizacijama, privatnom sektoru i vladinim organizacijama. Radila je u Norveškom vijeću za izbjeglice kao predstavnica u Ženevi i obavljala dužnosti u Afganistanu, Norveškoj i Pakistanu. Također je radila i u Oxfamu u Australiji, Sudanu i širom regije Azije i Pacifika. Jedno vrijeme je bila zamjenica direktora u Oružanim snagama Novog Zelanda, a radila je i kao konsultantica u oblasti upravljanja.    

Gđa. Macdonald je doktorirala historiju na Univerzitetu Toulouse - Jean Jaurès. Prethodno je diplomirala međunarodno pravo na Univerzitetu u Melbourneu i završila prvi ciklus studija prava i geografije na Univerzitetu u Aucklandu. Nedavno je objavila knjigu pod nazivom „Humanitarna akcija i borba protiv terorizma u muslimanskom svijetu“.

RC BiH_Macdonald

Ingrid Macdonald

rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija