Saopštenje za medije

Bosna i Hercegovina: Potrebno je hitno djelovati kako bi se zaustavilo narušavanje prostora za građansko djelovanje i osnažila društvena kohezija, ističe ekspert UN-a

22 april 2024

U svojom komentarima na kraju devetodnevne zvanične posjete zemlji, Specijalni izvjestilac UN za pravo na slobodu mirnog okupljanja i udruživanja, g. Clément Nyaletsossi Voule, pozvao je danas da na hitno djelovanje kako bi se preokrenuo trend narušavanja prostora za građansko djelovanje i društvene kohezije, kao i slabljenje demokratskih institucija. 

„Od kraja sukoba u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine, prije skoro tri decenije, napravljen je značajan iskorak ka tranziciji u mirno društvo“, Voule je istakao u svojim preliminarnim komentarima na kraju devetodnevne zvanične posjete zemlji. Međutim, Bosna i Hercegovina i dalje trpi naslijeđe dubokih etničkih podjela iz oružanog sukoba, obilježenog teškim međunarodnim zločinima, uključujući ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid. 

Fragmentirani sistem uprave temeljen na pripadnosti i politikama podjela produbili su diskriminaciju i ograničili slobodnu i smislenu inkluziju i učešće. 

„To podriva dostignuća ostvarena u proteklih 30 godina,“ izjavio je ekspert. Prava na slobodu mirnog okupljanja i udruživanja, kao temelj demokratije, pomirenja i izgradnje mira, nisu dovoljno zagarantovana i zaštićena relevantnim zakonima u Bosni i Hercegovini, kao ni u praksi u mnogim njenim jurisdikcijama.. 

Voule je pozvao vlasti u Bosni i Hercegovini da prevaziđu razlike kako bi zaštitili prava svih u cijeloj zemlji. Oni moraju zajedničkim snagama preokrenuli opasan trend restriktivnih zakona i praksi, koji narušavaju prava na slobodu udruživanja i mirnog okupljanja i osnovno pravo na učešće. 

„Posebno sam zabrinut zbog porasta broja restriktivnih zakona i propisa u Republici Srpskoj u sferi slobode udruživanja, mišljenja i izražavanja, te mirnog okupljanja,“ navodi Voule. 

On se posebno osvrnuo na ponovnu kriminalizaciju klevete i Nacrt zakona o posebnom registru i transparentnosti rada neprofitnih organizacija (poznat i pod nazivom Zakon o stranim agentima) kao ozbiljne prijetnje prostoru za građansko djelovanje te koji treba povući iz procedure. 

„Također sam uočio napetu političku klimu, i narative dubokih podjela kod određenih političkih lidera, uključujući govor mržnje i revizionizam,“ izjavio je Specijalni izvjestilac. „Takvi narativi doprinose neprijateljskoj klimi za konstruktivnu kritiku i neslaganje, te predstavljaju prijetnju demokratiji i pojedincima i zajednicama koje su na meti zbog njihove etničke pripadnosti, vjere, spola, seksualne orijentacije, političke pripadnosti ili nepripadnosti.“ 

Voule je izjavio da sve intenzivnije narušavanje građanskog učešća, uključujući izostanak mogućnosti da se pozitivno utiče na budućnost vlastite zemlje, tjera ljude, posebno mlade, da u velikom broju napuštaju Bosnu i Hercegovinu. 

Specijalni izvjestilac će u junu 2025. godine Vijeću za ljudska prava podnijeti izvještaj o svojoj posjeti Bosni i Hercegovini. 

Ajla

Ajla Bećirspahić

RCO
Komunikacije i zagovaranje za ured Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini

Tijela/agencije UN-a uključena u ovu inicijativu

OHCHR
Ured Visokog povjerenika Ujedinjenih nacija za ljudska prava
RCO
Ured rezidentne koordinatorice

Ciljevi koje podržavamo ovom inicijativom