Saopštenje za medije

Regionalna konferencija o slobodi medija i sigurnosti novinara

15 septembar 2023

Na Međunarodni dan demokratije 2023. i obilježavanje 75. godišnjice Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, Ured visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava okupio je u Sarajevo preko 60 profesionalaca iz regiona na konferenciji o slobodi medija i sigurnosti novinara. 

Učesnici i učesnice su razgovarali o tužbama za klevetu i sličnim praksama usmjerenim na novinare, govoru mržnje prema novinarima i nasilju nad novinarkama.

Novinari, urednici, novinarska udruženja, sindikati, medijski stručnjaci, pravnici, predstavnici akademske zajednice, vlasti i domaćih institucija za ljudska prava iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije okupili su se kako bi razmijenili iskustva i dobre prakse u rješavanju gorućih izazova koji pogađaju medijsku zajednicu u regionu.

„Sloboda mišljenja i izražavanja je kamen temeljac demokratije koji se ne može uzimati zdravo za gotovo“, naglasila je Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini na otvaranju konferencije.

Edin Forto, ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, upozorio je da „ukoliko ne zaštitimo slobodu medija, izgubit ćemo slobodan medijski prostor, što će biti prepreka ulasku u Evropsku uniju“. Naglasio je potrebu za transparentnim vlasništvom nad medijima i rješavanjem izazova koje umjetna inteligencija postavlja za slobodu izražavanja. Duška Jurišić, zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, istakla je ključnu ulogu medija u rasvjetljavanju slučajeva kršenja ljudskih prava. 

„Sloboda medija je pokazatelj stepena zaštite ljudskih prava“, naglasila je Borka Rudić, generalna sekretarka Udruženja novinara BiH, ističući da je nasilje nad novinarima u posljednjih godinu dana poraslo za 154%. Istakla je da je udruženje od maja 2022. do sredine septembra 2023. godine registrovalo 150 različitih oblika kršenja ljudskih prava novinara, uključujući govor mržnje, prijetnje smrću i rodno zasnovano nasilje, posebno govor mržnje i uznemiravanje novinarki. Rudić je istakla da vlasti predlažu ili usvajaju zakone koji nisu u skladu sa međunarodnim standardima ljudskih prava, niti sa uslovima koje Bosna i Hercegovina treba da ispunjava ukoliko želi u Evropsku uniju.

Jovana Kisin Zagajac, advokatica iz Banjaluke, istakla je važnost pozivanja tužilaca na odgovornost zbog neprocesuiranja govora mržnje, dok je Jelena Zorić, novinarka iz Srbije, skrenula pažnju na sve veći broj verbalnih napada na novinare i neophodnost kolektivnog djelovanja i podizanja svijesti javnosti u borbi protiv govora mržnje. Leila Bičakčić, izvršna direktorica Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), izrazila je zabrinutost oko novinarki zbog njihovog napuštanja profesije zbog napada s kojima se suočavaju i pozvala na proaktivne mjere protiv govora mržnje. Duška Pejović, novinarka crnogorskog nacionalnog emitera, pozvala je na prestanak mizoginih i homofobičnih istupa i istakla važnost solidarnosti između novinara i izgradnje mreže novinara.

Učesnici i učesnice konferencije izrazili su zabrinutost zbog nedavne kriminalizacije klevete u bh. entitetu Republika Srpska, te efekata koje bi to moglo imati i u regionu. Novinari su također prepoznali potrebu da se ujedine ako žele da se izbore sa značajnim izazovima sa kojima se suočavaju kako bi sigurno i slobodno obavljali svoju profesiju.

Novinari i medijske organizacije iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije koji su učestvovali na konferenciji potvrdili su svoju posvećenost promociji ljudskih prava i slobode medija, podržavanju visokih standarda profesionalnog novinarstva i suzbijanju govora mržnje, u potrazi za inkluzivnijim i demokratskim društvom.

Konferencija je organizovana u okviru Globalnog medijskog pokreta za slobodu medija i sigurnost novinara, uz podršku Kraljevine Nizozemske, a implementirana je od strane Ureda visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava.

Link na video sa konferencije: https://fb.watch/nd8jbHXDVJ/

Ajla

Ajla Bećirspahić

RCO
Communication and Advocacy Officer

Tijela/agencije UN-a uključena u ovu inicijativu

OHCHR
Ured Visokog povjerenika Ujedinjenih nacija za ljudska prava

Ciljevi koje podržavamo ovom inicijativom