Saopštenje za medije

Izvođenjem predstave “Perzeide” započela kampanja „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“

24 novembar 2023

Kampanja „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“ koja se provodi pod sloganom Isključimo nasilje zajedno otvorena je u Pozorištu mladih Sarajevo izvođenjem predstave „Perzeide“ autorice Emine Kovačević – Podgorčević i redateljice Karmen Obrdalj. Cilj ovogodišnje kampanje koju UN Women BiH realizuje uz podršku Švedske je skrenuti pažnju javnosti na značaj odgovornosti šire društvene zajednice u prevenciji i borbi protiv svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama.

I pored značajnih uloženih napora koji su doprinijeli zaštiti od nasilja, ono je i dalje ozbiljan problem u BiH, a podaci govore da je svaka druga žena u BiH od svoje 15. godine doživjela neki oblik nasilja. Zbog toga je borba za društvo koje ne traži izgovor za nasilje još uvijek važna i mora uključiti sve nas, poručili su iz UN Women BiH.

Naslov: Teatarska predstava "Perzeide" otvorila je kampanju "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja" u 2023. godini. Foto: UN Women BiH / Eldin Hasanagić

Švedska je zemlja koja snažno podržava borbu protiv nasilja nad ženama i djevojčicama širom svijeta, rekla je na otvaranju kampanje Sara Lindegren, otpravnica poslova Ambasade Švedske u BiH. „Želim odati priznanje svima onima koji svakodnevno rade na jačanju lokalnih kapaciteta, mijenjanju stereotipa i stavova, te brinu o preživjelima. Međutim, potrebno je da uradimo više kako bismo pomogli preživjelima i promijenili norme. Nadamo se da će predstojeća kampanja doprinijeti stvaranju društva u kojem će život bez straha od prijetnji i nasilja postati stvarnost za svaku ženu i djevojčicu u BiH“, dodala je.

„Snaga umjetnosti može poticati i promicati rodnu ravnopravnost. Umjetnici i umjetnice imaju posebnu ulogu u mijenjanju štetnih društvenih normi, te u promociji nulte tolerancije prema nasilju nad ženama,“ rekla je rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u BiH, Ingrid Macdonald.

Naslov: Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u BiH, na otvaranju kampanje "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja" 2023. Foto: UN Women BiH / Eldin Hasanagić.

Jo-Anne Bishop, predstavnica UN Women BiH, kazala je da uprkos mnogim uloženim naporima i dalje svjedočimo nasilju nad ženama u mnogim oblicima, uključujući najteži od svih – femicid. „Nasilje nad ženama može se spriječiti povećanim naporima i ulaganjima u promjenu društvenih normi, ekonomskim osnaživanjem žena i jačanjem ključnih usluga za preživjele. UN Women, uz podršku Švedske i naših partnera, nastavlja zagovarati okončanje nasilja nad svim ženama. Želim uputiti poziv svima – budite naši saveznici u ovome. Svaki napor uložen u sprečavanje nasilja predstavlja važan korak ka sigurnijem svijetu za sve žene i djevojčice“, dodala je Bishop.

U sklopu ovogodišnje kampanje UN Women BiH će se osvrnuti na partnerstva sa brojnim organizacijama iz vladinog i nevladinog sektora, a suradnja je ostvarena i sa influenserima/kama i umjetnicima/ama. Kampanja se dijelom fokusira i na pregled onoga što je postignuto u oblasti sprečavanja rodno zasnovanog nasilja, ali i poručuje da za nasilje nad ženama i djevojčicama #nemaizgovora.

Naslov: Publika u Pozorištu mladih Sarajevo na izvođenju teatarske predstave "Perzeide". Foto: UN Women BiH/Eldin Hasanagić.

Jedna od suradnji ostvarena je i kroz igranje predstave „Perzeide“, prvog angažmana na pozorišnoj sceni za mladu rediteljicu Karmen Obrdalj, koja je izjavila da je rad na predstavi nastao iz njene velike potrebe da progovori o nasilju nad ženama. „Kompleksni ženski likovi rijetko se viđaju u domaćoj audiovizualnoj umjetnosti. Htjeli smo konačno dati prostor jednoj ženskoj sudbini da se čuje”, poručila je Obrdalj i dodala da vjeruje da su umjetnost i pozorište sredstva pomoću kojih se može komunicirati o bitnim temama.

Tokom kampanje će u Tuzli (29.11.) i Banjaluci (7.12.) biti održane panel diskusije o jačanju odgovora zajednice na nasilje; izložba ilustracija i diskusija u Sarajevu (8.12.) o ulozi umjetnosti u prevenciji nasilja; te još jedno igranje predstave “Perzeide” za mostarsku publiku (5.12.).

Masha Durkalic

Masha Durkalić

UN WOMEN
Komunikacije za UN Women

Tijela/agencije UN-a uključena u ovu inicijativu

UN WOMEN
Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena

Ciljevi koje podržavamo ovom inicijativom