Saopštenje za medije

Uspješan sastanak između Ujedinjenih nacija i ministra komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine

21 novembar 2023

Danas je rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini, dr. Ingrid Macdonald, organizovala produktivan sastanak sa ministrom komunikacija i transporta, gospodinom Edinom Fortom, i timom Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini. 

Fokus sastanka je bio usmjeren na jačanje saradnje i podrške Ministarstvu komunikacija i transporta u ključnim oblastima, kako bi se unaprijedila digitalna transformacija i povezanost Bosne i Hercegovine.

Ministar Edin Forto otvorio je sastanak naglašavajući važnost podrške Ujedinjenih nacija u ostvarivanju ciljeva Ministarstva. Sastanak je obilježilo predstavljanje zajedničkih aktivnosti agencija Ujedinjenih nacija uključujući IOM, ITU, UNECE, UNDP, UNFPA, UNICEF, UNESCO i UN Women.

Ujedinjene nacije su predstavile sveobuhvatni pregled svih aktivnosti relevantnih za digitalnu transformaciju i povezanost, kibernetičku sigurnost, inkluzivnost i jednakost u digitalnom dobu, te sigurnost na putevima i urbanu mobilnost.

Ovaj sastanak predstavlja značajan korak u jačanju partnerstva između Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini i Ministarstva komunikacija i transporta, otvarajući put za uticajne inicijative koje se usklađuju sa prioritetima Ministarstva komunikacija i transporta i Okvirom saradnje Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih nacija za održivi razvoj, te potvrdjuju predanost tome da niko ne bude izostavljen.

Ajla

Ajla Bećirspahić

RCO
Communication and Advocacy Officer

Tijela/agencije UN-a uključena u ovu inicijativu

IOM
Međunarodna organizacija za migracije
ITU
Međunarodna telekomunikacijska unija
RCO
Ured rezidentne koordinatorice
UN WOMEN
Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena
UNDP
Razvojni program Ujedinjenih nacija
UNECE
Ekonomska komisija Ujedinjenih nacija za Evropu
UNESCO
Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu
UNFPA
Populacijski fond Ujedinjenih nacija
UNICEF
Dječiji fond Ujedinjenih nacija

Ciljevi koje podržavamo ovom inicijativom