Saopštenje za medije

Ujedinjene nacije i Sarajevo Film Festival: Neraskidiva spona filma i kulture

10 august 2023

Sarajevo Film Festival i Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini udružili su snage kroz historijsko savezništvo, a zajednički medij im je filmsko platno. Snažna posvećenost Sarajeva korištenju potencijala kinematografije kao katalizatora kulturnog, ekonomskog i društvenog rasta dovela je proglašenja grada za UNESCO-ov kreativni grad filma 2019. godine.

Kroz dinamično partnerstvo slave se različitosti i otpornosti istovremeno se suočavajući sa globalnim izazovima poput klimatskih promjena, migracija i kršenja ljudskih prava. „Od hodnika kulture do pulsa filma, savezništvo Sarajeva s UN-om je krešendo transformacije, osnažuje nove filmske stvaraoce i aktiviste i rasplamsava njihovu svrhu da budu na čelu revolucionarnih promjena i održivog razvoja“, ističe Jovan Marjanović, direktor Festivala.

U partnerstvu sa parlamentarcima iz „Zelenog kluba“ u Bosni i Hercegovini, UNDP doprinosi opredjeljenju Sarajevo Film Festivala za „Ozelenjavanje Sarajevo Film Festivala“, a kako bi festival postao ugljično neutralan i po prvi puta predstavio Zeleni paviljon. Medijska kampanja će promovisati održive prakse, a online takmičenje prepoznati kratke filmove koji promovišu klimatska rješenja, obnovljive izvore energije i urbanu mobilnost. Za pet najboljih radova predviđene su nagrade tokom festivala.

UNHCR je sponzor sesije koja poziva na razmišljanje pod nazivom „Mješovite migracije - razlike između izbjeglica i migranata“, s interaktivnim iskustvom koje će okupiti 25 evropskih ambasadora mladih kako bi promovisali suptilni potencijal kinematografskog rječnika za stvaranje empatije, kadar po kadar. Kroz događaj se okupljaju mladi koji podržavaju ljudsko dostojanstvo u čast 75. godišnjice Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima koja će se također proslaviti na festivalu uz online obraćanje visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava, Volkera Turka.

Pod pokroviteljstvom Fonda za izgradnju mira generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, u okviru inicijative „Mladi za inkluziju, jednakost i povjerenje“, Ujedinjene nacije, zajedno sa UNESCO-om, podržavaju prestižnu nagradu za najbolju režiju Sarajevo Film Festivala. Kao platforma za poticanje kreativnosti, različitosti i umijeća pripovijedanja, ova nagrada naglašava potencijal kinematografije da podstakne promjene i ispisuje scenarij za harmoničnu budućnost. „Sarajevo je dom jednog od najistaknutijih filmskih festivala u Evropi – posvećen originalnosti, kvalitetu i kontinuiranom rastu, Festival predstavlja važno savremeno poglavlje jednog viševjekovnog grada. Hrabro se bavi izazovnim društvenim temama, otvara dijalog i naglašava prihvatanje različitosti kao norme. Kao dugogodišnji partner i prijatelj Festivala, želimo pozvati sve bh. građane da se lično ili putem digitalnih platformi pridruže u proslavi kreativnosti i uživaju u dobrom filmu“, naglašava Siniša Šešum, šef ureda UNESCO-a u Bosni i Hercegovini.

„Nagrada za najbolju režiju je svjetionik kreativnosti, oda moći pripovijedanja u oblikovanju svijeta obojenog nijansama razumijevanja i jedinstva. Ključna je za partnerstvo koje UN u Bosni i Hercegovini s ponosom podržava! Festival privlači preko 100.000 posjetilaca i doprinosi ekonomskim aktivnostima u vrijednosti od preko 40 miliona eura tokom svog trajanja. Pozdravljam ambiciozno opredjeljenje festivala da bude ugljično neutralan, što je fantastičan primjer zelene tranzicije na djelu“, istaknula je  dr. Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini.

 

Tijela/agencije UN-a uključena u ovu inicijativu

OHCHR
Ured Visokog povjerenika Ujedinjenih nacija za ljudska prava
RCO
Ured rezidentne koordinatorice
UNDP
Razvojni program Ujedinjenih nacija
UNESCO
Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu
UNHCR
Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbjeglice

Ciljevi koje podržavamo ovom inicijativom