Saopštenje za medije

Zastanite, razmislite i osigurajte da se vaš glas čuje

01 oktobar 2022

IZJAVA rezidentne koordinatorice Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini, Ingrid Macdonald

Dok teku posljednje pripreme za sutrašnje opšte izbore, Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini potiču sve građane da izađu na glasanje i odaberu kandidate koji će osigurati zeleniju, bolju i sigurniju budućnost za sve. Kao što je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres nedavno izjavio, odluke koje danas donosimo ili koje ne donosimo mogu rezultirati daljnjim slamanjem održive budućnosti ili probojem u bolju budućnost. Izbor je na nama.

Potičem sve da iskoriste ovu priliku za zagovaranje tema koje nas ujedinjuju, a ne razdvajaju. Ponovno osmišljavanje obrazovnog sistema, reforma preopterećenog zdravstvenog sistema, preusmjeravanje prema poslovima 21. vijeka, promicanje čišće i zelenije energije i pomicanje prema društveno osjetljivijim javnim budžetima kako niko ne bi bio zapostavljen, niti zaboravljen.

Dame, žene, prije ste se borile za pravo glasa. Pobrinite se da se vaši glasovi čuju sada.

Mladi ljudi, ohrabruje me nedavna UNICEF-ova anketa koja je pokazala da više od 80% vas planira glasati. Sutra odaberite predstavnike koji vas slušaju i koji će vas i vaše prioritete uključiti u donošenje odluka.

Bosna i Hercegovina je u dobroj poziciji za iskorištavanje energije sunca, vjetra i drugih obnovljivih izvora energije jer su ove tehnologije pristupačnije i jeftinije nego ikad prije. Prelaz na zeleniju privredu je generacijska prilika za stvaranje novih, zelenih radnih mjesta, poboljšanje energetske učinkovitost i osiguravanja da više ne udišemo zagađeni zrak. Poticanje održivog, uključivog i društveno odgovornog ekonomskog rasta je ključna odgovornost institucija u Bosni i Hercegovini. Uz procijenjenih 47 posto mladih ljudi koji razmišljaju o odlasku iz zemlje, davanje prioriteta socio-ekonomskom oporavku radi rješavanja današnje rekordne inflacije i rasta cijena energije ne može se jednostavno "ostaviti za kasnije". Čelnici i institucije u Bosni i Hercegovini nemaju vremena za gubljenje.

Sve vas pozdravljam s nadom da će nakon ovih izbora Bosna i Hercegovina biti jača i ujedinjenija na svom putu ka pravednijoj, zelenijoj, prosperitetnijoj i inkluzivnijoj budućnosti.

Tijela/agencije UN-a uključena u ovu inicijativu

RCO
Ured rezidentne koordinatorice

Ciljevi koje podržavamo ovom inicijativom