Saopštenje za medije

Kampanja ‘12 dana mira’ počinje u Bosni i Hercegovini i diplomatskim misijama širom svijeta

21 septembar 2022

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini najavili “12 Dana aktivizma za mir”

Međunarodnim danom mira počinje godišnja kampanja “12 dana aktivizma za mir” koja se provodi kao kampanja javne diplomatije Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i u saradnji s Ujedinjenim nacijama u Bosni i Hercegovini od 2019.godine, kada je Populacijski fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) započeo saradnju na prvim aktivnostima.

Kampanja počinje 21. septembra, a završava 2. oktobra, na Međunarodni dan nenasilja, i uključuje aktivnosti u diplomatskim predstavništvima Bosne i Hercegovine u svijetu, ali i aktivnosti u zemlji.

„Naša zemlja često je predmet diskusije u Ujedinjenim nacijama, te drugim međunarodnim organizacijama i tijelima u kontekstu potrebe za podrškom za prevazilaženje brojnih izazova. Međutim, ja čvrsto vjerujem da Bosna i Hercegovina ima brojne pozitivne primjere za podijeliti. U narednim danima ambasadori i ambasadorice iz 20 zemalja širom svijeta organizovaće događaje, predstavljajući kako je Bosna i Hercegovina uznapredovala od rata do danas. U vrijeme brojnih sukoba u svijetu, itekako je važno da pošaljemo poruku mira, baš iz Bosne i Hercegovine”, poručila je Nj.E.gđa Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

London, Brisel, Podgorica, Prag, Stockholm, Berlin, Hag, Milano, Beč, Tripoli, Oslo, Novi Pazar, New Delhi, Riyad, Madrid, Doha, Teheran, Stuttgart i Frankfurt su među prvim gradovima gdje će diplomatski i konzularni uredi Bosne i Hercegovine pokrenuti aktivnosti, dajući fokus pozitivnim pričama i aktivnostima promocije važnosti izgradnje mira.

U Bosni i Hercegovini će agencije Ujedinjenih nacija pokrenuti niz razgovora i aktivnosti s mladima u Prijedoru, Tuzli, Kalesiji, Milićima, Banjoj Luci, Sarajevu, Bijeljini i Mostaru. Od pozorišnih predstava i umjetničkih saradnji, do radionica za razvoj zajedničkih rješenja za zajedničke probleme i iniciranja dijaloga koje vode mladi ljudi, široke koalicije između različitih učesnika će dati pažnju aktivizmu u izgradnji održivog mira u Bosni i Hercegovini.

“Bosna i Hercegovina je tokom godina značajno doprinijela održavanju mira u cijelom svijetu, a posebno tokom vremena kada je bila nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, i tokom članstva u Vijeću za ljudska prava Ujedinjenih nacija. Stoga zaista cijenimo što provodimo ovu kampanju zajednički, i inspirisani riječima generalnog sekretara Ujedinjenih nacija: ponovno potvrđujemo veze solidarnosti koje dijelimo kao ljudska bića i prionuli smo na posao izgradnje boljeg, mirnijeg svijeta “, istaknula je Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini.

Sa “12 dana aktivizma za mir”, Bosna i Hercegovina daje jedinstven glas globalnom pozivu na svijesnost o važnosti i stalnoj potrebi izgradnje, održavanja i jačanja mira.

Tijela/agencije UN-a uključena u ovu inicijativu

UN
Ujedinjene nacije

Ciljevi koje podržavamo ovom inicijativom