Saopštenje za medije

Jačanje povjerenja i kohezije u zajednicama u Bosni i Hercegovini

14 septembar 2022

Pokretanje projekta pod nazivom „Jačanje povjerenja i kohezije u zajednicama u Bosni i Hercegovini“, koji uživa podršku EU, UN-a, Misije OSCE-a u BiH i Vijeća Evrope, je danas zvanično obilježeno na ceremoniji održanoj u Sarajevu.

Opći cilj projekta je da se osnaži i promoviše okruženje koje je pogodnije za istinsko pomirenje. Svrha projekta je da pruži podršku civilnom društvu, poveća nivo pozitivne interakcije između zajednica i unutar njih te da istakne pozitivne priče iz lokalnih zajednica i civilnog društva.

Ceremoniju pokretanja projekta je otvorio Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini. On je u uvodnom obraćanju izjavio:

„Kroz blisku saradnju sa bh. ‘šampionima mira’, čije djelovanje predstavlja najbolju praksu u smislu jačanja tolerancije i borbe protiv podjela, projekat ‘Možemo bolje’ ima za cilj da se odupre dinamici koja navodi ljude da traže bolju budućnost u inostranstvu i onemogućava ovu zemlju da ostvari značajniji potencijal. Postoje mnoge odlične inicijative na lokalnom nivou koje služe kao dobar primjer za druge zajednice, kao i za politike na državnom nivou. One zaslužuju podršku i razvoj.“

Dr. Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini je dodala:

„Zajedno sa Evropskom unijom, Vijećem Europe i OSCE-om, Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini će proširiti svoju podršku ljudima koji širom zemlje svakodnevno rade na izgradnji povjerenja i održanju mira. Uz UN agencije IOM i UNDP,  ulagat ćemo u zajednice i ljude promičući dobre prakse i nastojat ćemo istaći šampione mira širom zemlje. Kao što je to naglasio generalni sekretar UN-a u svom dokumentu “Zajednička agenda”, ulaganje u prevenciju i izgradnju mira nikada nije bilo važnije nego što je to danas.“

„BiH je puna aktivista, zajednica i lidera čije inspirativne priče prave razliku u mjestima kao što su Žepče, region Majevice, Bosanski Petrovac, Tešanj i Vareš. Nažalost, ove  priče o saradnji, uzajamnom poštovanju i angažmanu u cilju bolje budućnosti često ostaju u sjeni narativa podjela koji dominiraju politikom u BiH,“ istakla je Dr. Susan Penksa, vršiteljica dužnosti šefa Misije OSCE-a u BiH. „Iz tog razloga, Misija OSCE-a u BiH ima zadovoljstvo da se pridruži našim međunarodnim i domaćim partnerima u jačanju povjerenja i kohezije u zajednicama u Bosni i Hercegovini“, dodala je.

Bojana Urumova, šefica Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu je naglasila sljedeće:

„Ovaj projekat je samo mali dio našeg zajedničkog djelovanja u BiH. Naše četiri organizacije zajednički sarađuju svakodnevno, na temama kao što su govor podjela i govor mržnje, na promociji inkluzivnog obrazovanja i učešća građana na lokalnom nivou.“

Nakon uvodnih obraćanja, održana je tematska panel diskusija na temu „Kako  možemo činiti bolje? – primjeri iz lokalnih zajednica“. Moderatorica panela je bila profesorica Edina Bećirević, a panel je pružio izvanredan uvid u to kako lokalne zajednice doprinose većem stepenu povjerenja i društvene kohezije unutar zajednica, kao i između zajednica i njihovih lidera.

U panelu su učestvovali Suad Huskić, načelnik Općine Tešanj, Zdravko Marošević, načelnik Općine Vareš, Spasoje Kulaga, osnivač i predsjednik Udruženja „Pravi požar“ iz Dervente, Jasmin Jašarević, generalni direktor Centra za omladinski razvoj PRONI, i Aleksandar Krstić, općinski zvaničnik i član radne grupe Majevica / Ugljevik.

 

 

Tijela/agencije UN-a uključena u ovu inicijativu

IOM
Međunarodna organizacija za migracije
RCO
Ured rezidentne koordinatorice
UNDP
Razvojni program Ujedinjenih nacija

Drugi uključeni u ovu inicijativu

EC
European Commission
OSCE
Organization for Security and Co-operation in Europe

Ciljevi koje podržavamo ovom inicijativom