Saopštenje za medije

Izvršena primopredaja 229 laptopa za najugroženije učenike u okviru projekta “Osmislimo obrazovanje ponovo!”

26 april 2022

Ministrica civilnih poslova BiH, Ankica Gudeljević danas je preuzela 229 laptopa, koje su UNICEF i UNESCO u BiH osigurali u sklopu projekta “Osmislimo obrazovanje ponovo! Kreiranje kvalitetnijeg obrazovanja za djecu tokom i nakon COVID-19 krize, s fokusom na najugroženije”. 

Laptope su uručili predstavnici Ujedinjenih nacija u BiH, predvođeni rezidentnom koordinatoricom Ujedinjenih nacija u BiH, dr. Ingrid Macdonald, predstavnicom UNICEF-a, dr. Rownak Khan, te šefom kancelarije UNESCO-a u Sarajevu, Sinišom Šešum, i namijenjeni su za osnovne i srednje škole, te visokoškolske institucije iz Unsko-sanskog kantona, Županije zapadnohercegovačke i Republike Srpske.

Prema podacima UNICEF-a i UNESCO-a iz 2020. godine blizu 4,700 učenika osnovnih i srednjih škola nisu imali pristup online nastavi zbog nedostatka IKT opreme i internet konekcije.

Ministrica Gudeljević zahvalila je predstavnicima Ujedinjenih nacija, a posebno UNICEF-u i UNESCO-u na kontinuiranoj saradnji i angažmanu u osiguravanju jednakog pristupa obrazovanju za sve učenike, a posebno one najugroženije istaknuvši da je: “vidljivo da se u Bosni i Hercegovini susrećemo sa velikim izazovima, naročito kada su u pitanju ishodi učenja, koji su i dalje niži nego u zemljama Europske unije, kvaliteta obrazovanja koju trebamo unaprijediti, kao i uvjete u kojima se odvija nastavni proces, te da su ovi izazovi posebice bili izraženi u vrijeme kada je pandemija bila na vrhuncu, kao i u mnogim drugim zemljama širom svijeta. Obrazovni sustavi u Bosni i Hercegovini morali su brzo reagirati i praktično preko noći preći iz izravnog i tradicionalnog u alternativne oblike nastave i učenja”, dodavši da:  "kada sumiramo rezultate projekta, možemo sa sigurnošću reći da je ostvaren temeljni cilj projekta: odgovoriti na izazove prouzročene COVID-19 pandemijom i gubicima u procesu obrazovanja, kroz rodno-osjetljivi pristup i konačno, ohrabriti učenike i roditelje da ne odustaju od pohađanja nastave”.  

Nemogućnost pristupa obrazovanju može dovesti do značajnih gubitaka u učenju, a dugoročno može produbiti obrazovni i socio-ekonomski jaz. Rezidentna koordinatorica UN-a u BiH, dr. Ingrid Macdonald istaknula je su: “Ujedinjene nacije u BiH posvećene podršci obrazovnim vlastima, nastavnicima, učenicima i roditeljima u pristupu najnovijim inovacijama u obrazovanju i u zatvaranju digitalnog jaza. Naš cilj je da nijedno dijete ne ostane bez pristupa obrazovanju u Bosni i Hercegovini. Zajedno s našim partnerima sam ponosna na to što je Fond generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za oporavak od Covid-19 pandemije podržao UNICEF, UNESCO, ILO i UNV u naporima da se postave stabilni temelji za transformaciju obrazovnih sistema sa “Osmislimo obrazovanje ponovo” inicijativom”.

Šef kancelarije UNESCO-a u Sarajevu, Siniša Šešum naglasio je važnost definiranja minimalnih standarda za nabavu IKT opreme: “Dokument na čijoj izradi i usvajanju su kroz višemjesečni konsultativni proces radile sve obrazovne vlasti u BiH, značajan je iskorak u procesu digitalizacije obrazovanja, te omogućava sinhronizaciju kvalitete opreme, a koja odgovara realnim potrebama na svim niovima obrazovanja. Kroz ostvarenu saradnju sa kompanijom Microsoft, sve nadležne obrazovne institucije, imaju mogućnost nabavke potrebne opreme po povoljnim uslovima, čime se ostvaruju velike uštede, a samim time se otvara mogućnost za nabavku što većeg broja opreme za djecu iz najugroženijih porodica”, kazao je Šešum.

Nabava IKT opreme kroz ovaj projekat realizirana je u sklopu saradnje sa kompanijom Microsoft kroz “Shape the Future” program. Ova program omogućava nabavku opreme za obrazovne svrhe po vrlo povoljnim tarifama, uz popuste na cijenu softvera od oko 95%.

Dr. Rownak Khan, predstavnica UNICEF-a u BiH, naglasila je važnost pristupa svakog djeteta IKT-u i mrežama: “Nedostatak IKT opreme i interneta ne ograničava samo djecu i mlade da se povežu na mrežama. To ih sprečava da se takmiče u modernoj ekonomiji. To ih izolira od svijeta. A u slučaju zatvaranja škola, poput onih kojeg su doživjeli zbog pandemije, to uzrokuje i lišavanje obrazovanja. Otvoreno rečeno: nedostatak pristupa opremi i internetu košta sljedeću generaciju njihove budućnosti.”

Predmetna oprema u narednom periodu bit će isporučena obrazovnim vlastima u Republici Srpskoj, Unsko-sanskom i Zapadnohercegovačkom kantonu, kako bi bila dodijeljena na korištenje najugroženijim učenicima u osnovnim i srednjim školama, te studentima na visokoškolskim institucijama.

Nineta Popovic

Nineta Popovic

UNICEF
Komunikacije za UNICEF

RCO

Communications Unit

Tijela/agencije UN-a uključena u ovu inicijativu

ILO
Međunarodna organizacija rada
UNESCO
Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu
UNICEF
Dječiji fond Ujedinjenih nacija
UNV
Volonteri Ujedinjenih nacija

Ciljevi koje podržavamo ovom inicijativom