Saopštenje za medije

Korištenje potencijala društvenih mreža: aktivnosti na suzbijanju dezinformacija i govora mržnje na internetu

01 juli 2021

UNESCO i Evropska unija pokrenuli su projekat pod nazivom „Društveni mediji za mir“, s ciljem jačanja otpornost civilnog društva na potencijalni štetni sadržaj koji se širi putem interneta, posebno govor mržnje koji podstiče na nasilje, istovremeno unapređujući promociju mira putem digitalnih tehnologija i to prvenstveno društvenih mreža.

UNESCO je, povodom pokretanja projekta, organizirao sesiju koja je okupila predstavnike domaćih vlasti sa nivoa BiH i lokalnog nivoa, te novinarska udruženja, akademsku zajednicu kao i organizacije civilnog društva aktivne po pitanjima mira i pomirenja. U diskusiji je istaknuta snažna uloga društvenih mreža i informaciono-komunikacijskih tehnologija u oblikovanju društveno-političke stvarnosti, uključujući njihovu zloupotrebu kao alata za polarizaciju društva manipulacijom i pojačavanjem dezinformacija ili povećanjem govora mržnje i netrpeljivosti koji bi čak mogli dalje podstaći sukobe.

Specijalni predstavnik EU i šef Delegacije EU-a, Johann Sattler naglasio je u svojm obraćanju da je „Evropska unija posvećena podršci programima koji podstiču korištenje digitalnih tehnologija za promociju mirnih i otpornih društava. Dezinformacije i govor mržnje nisu novina i stari su koliko i čovječanstvo. Ali dominacija društvenih mreža povećala je brzinu i doseg dezinformacija i govora mržnje, kao i njihov potencijal da nanesu štetu. Moramo stvoriti prostore za saradnju između platformi društvenih mreža, civilnog društva i vlasti kako bismo osigurali da potencijalni štetni sadržaj na internetu ne podstiče dalje tenzije i nasilje u ionako krhkim društvima.“

Projekat će poboljšati razumijevanje osnovnih uzroka, razmjera i utjecaja štetnog sadržaja i efikasnosti alata za njegovo rješavanje u tri ogledne zemlje i to Keniji, Indoneziji i Bosni i Hercegovini. Nadovezujući se na postignute rezultate, u svojoj drugoj fazi, projekat će raditi na razradi aktivnosti za ograničavanje štetnih sadržaja u skladu sa međunarodnim standardima koji štite slobodu izražavanja. Štaviše, u saradnji sa medijima, onima koji rade na provjerama činjenica i predstavnicima civilnog društva, projekat će unaprijediti promociju i podršku narativima i inicijativama za izgradnju mira kroz digitalne tehnologije i društvene mreže.

„Ovim projektom želimo istražiti i raditi na potencijalu društvenih mreža i novih tehnologija za mir i ljudska prava, posebno slobodu izražavanja. Ali i slobodi izražavanja kao izvanrednom sredstvu za promociju poštivanja kulturne različitosti zemlje, a ne njenog korištenja pod izgovorom za napade na druge kulturne, etničke, vjerske ili čak političke pripadnosti.“ Siniša Šešum, šef UNESCO-ove kancelarije u Sarajevu.

Novi projekat je u skladu s ukupnom UNESCO-ovom strategijom za borbu protiv dezinformacija i promociju informacija kao javnog dobra te jačanje transparentnosti internetskog ekosistema. Mirovni projekat „Društveni mediji za mir“ također će doprinijeti ostvarivanju Cilja održivog razvoja 16. Promocija pravednih, mirnih i inkluzivnih društava i UN Plana akcije za sprečavanje govora mržnje,  kojeg je pokrenuo generalni sekretar UN-a Antonio Gutierrez za borbi protiv ksenofobije, rasizma i netolerancije na internetu.

Predviđeno trajanje projekta je 36 mjeseci, a finansiran je sredstvima u vrijednosti 3 miliona eura iz EU instrumenta za stabilnost i mir.

RCO

Communications Unit

Tijela/agencije UN-a uključena u ovu inicijativu

UNESCO
Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu

Drugi uključeni u ovu inicijativu

EC-FPI
European Commission - Service for Foreign Policy Instruments

Ciljevi koje podržavamo ovom inicijativom