Saopštenje za medije

IZJAVA Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini o zabrinjavajućem razvoju situacije sa privremenim prihvatnim kampom Lipa

23 decembar 2020

Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini (BiH) izražavaju zabrinutost zbog izostanka prihvatljivih rješenja za zimsko opremanje šatorskog privremenog prihvatnog centra Lipa, čije efektivno zatvaranje danas, neophodno iz zdravstvenih i sigurnosnih razloga, negativno utječe na oko 1200 osoba u pokretu.

Sa još, najmanje, dodatnih 1500 migranata, tražitelja azila i izbjeglica, uključujući žene i djecu, koji su već ostavljeni sami u skvotovima i šumskim kampovima, uglavnom u Unsko-sanskom kantonu, nedostatak hitnih rješenja dovodi ukupni procijenjeni broj ljudi kojima je humanitarna pomoć prijeko potrebna na 3000.



UN i naši partneri, uključujući Crveni križ i Dansko vijeće za izbjeglice/DRC, svakodnevno rade na ublažavanju nevolja zapostavljenih ljudi, donoseći pakete i hranu koja spašava živote, ali ova situacija je neodrživa i riskira dodatni visoki pritisak na lokalne zajednice i humanitarne radnike.



UN u potpunosti prepoznaje napore koje su uložile resorne institucije BiH i značajnu potporu i solidarnost lokalnih zajednica u Unsko-sanskom kantonu. Međutim, Ujedinjene nacije u BiH pozivaju resorne vlasti da se odmah uključe u akciju zimskog zbrinjavanja šatorskog kampa Lipa i ponude alternativne mogućnosti skloništa dok se izvode radovi.



UN također poziva državne vlasti da identificiraju i stave na raspolaganje nove lokacije, po mogućnosti izvan Unsko-sanskog kantona i Kantona Sarajevo za ljude koji su ostavljeni vani dok temperature padaju ispod nule. UN su spremne pružiti podršku vlastima u ovim naporima.

Ujedinjene nacije vjeruju da se ovakve situacije mogu izbjeći jer kapaciteti i financijska sredstva za rješenja postoje.



Ono što je hitno potrebno su jasna i dogovorena rješenja kako bi se osiguralo bolje upravljanje situacijom sa izbjeglicama, migrantima i tražiteljima azila u BiH. Ujedinjene nacije ostaju predane podržavanju svih napora vlasti i lokalnih zajednica u ovom pogledu.

 

Tijela/agencije UN-a uključena u ovu inicijativu

UN
Ujedinjene nacije

Ciljevi koje podržavamo ovom inicijativom