DFF traži vaše ideje za regionalne aktivnosti: otvoren poziv za projektne prijedloge

"Dijalog za budućnost", u okviru svog regionalnog programa, objavljuje Javni poziv za projektne prijedloge - rok za prijave: 9.02.2020.

U Javnom pozivu “Dijaloga za budućnost” mogu učestvovati javne ustanove, jedinice lokalne samouprave i organizacije civilnog društva iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije. 

Zajedničkim regionalnim programom se želi osnažiti povjerenje između različitih društvenih grupa i naroda, u i između, Bosne i Hercegovine (BiH), Crne Gore i Republike Srbije, a putem strukturiranih prilika za dijalog, kroz djelovanje i preporuke za poboljšanja javnih politika.

U proteklih nekoliko mjeseci kroz zajednički regionalni program organizovano je 12 dijaloških platformi u sve tri zemlje- učesnice, uz učešće preko 1,200 adolescenata, mladih, predstavnika civilnog društva, omladinskih i ženskih organizacija, javnih ustanova, medijskih kuća, nastavnika i privatnog sektora. Platforme su omogućile da se utvrde izazovi u domenu društvene kohezije te preporuče  zajedničke aktivnosti na rješavanju utvrđenih izazova/prioriteta.

Na Regionalnoj dijaloškoj platformi koja je održana u Sarajevu 2-3.12.2019. godine, učesnici/e iz sve tri zemlje su razmatrali i potvrdili prethodno iznesene prioritete (na platformama unutar svake od zemalja-učesnica), te  iznijeli dodatne preporuke za moguće djelovanje unutar svake oblasti.

Na osnovu niza održanih platformi, prioritetne oblasti i teme ovog poziva su definirane kao:

  • Jačanje kapaciteta mladih
  • Unaprijeđenje medijske i informacijske pismenosti i medijsko izvještavanje
  • Unaprijeđenje dijaloga i djelovanja za opšte dobro
  • Unaprijeđenje obrazovnog sistema u svrhu postizanja društvene kohezije
  • Unaprijeđenje ravnopravnosti spolova
  • Promovisanje kulturne raznolikosti i interkulturalnog razumijevanja
  • Zaštita životne sredine

Projektni prijedlozi se primaju do 9.02.2020. u 17:00 sati a više detalja o pozivu, preuzimanju dokumentacije za prijavu projekata i info danima možete naći ovdje: http://procurement-notices.undp.org/view_notice.cfm?notice_id=62265

*** Regionalni program Dijalog za budućnost počeo je u januaru/siječnju 2019. godine, a zajednički ga sprovode UNDP, UNICEF i UNESCO, u partnerstvu sa državnim institucijama u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Republici Srbiji. Dijalog za budućnost se u BiH provodi od 2014. godine, uz financijsku podršku Fonda Ujedinjenih nacija za izgradnju mira.

Written by
Author
RCO
Communications Unit
UN entities involved in this initiative
UN PBSO
United Nations Peacebuilding Support Office
UNDP
United Nations Development Programme
UNESCO
United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization
UNICEF
United Nations Children’s Fund