Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini

Tim Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (BiH) predstavlja glavni međuagencijski mehanizam međusobne koordinacije, povezanosti i donošenja odluka. Na njegovom čelu se nalazi rezidentna koordinatorica UN-a, a čine ga predstavnici agencija, programa i fondova UN-a koji su potpisnici Okvira saradnje Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih nacija za održivi razvoj (UNSDCF), za period 2021-25. Oni provode operativne aktivnosti za održivi razvoj i provođenje UNSDCF-a u BiH.

Tim UN-a u BiH blisko koordinira svoj rad sa UN agencijama i entitetima koji nisu potpisnici UNSDCF-a, uključujući Bretton Woods institucije, IFAD, OCHA, UNDSS, UNIC, UN-ove političke odjele i odjele za izgradnju mira, kako bi se povećao učinak implementacije UNSDCF-a za 2021.-2025.

Inauguration of Mostar's Old Bridge
Naslov:
Fotografija:

Ključne informacije

Prekretnice

Ciljevi održivog razvoja u Bosni i Hercegovini

Ciljevi održivog razvoja predstavljaju globalni poziv na djelovanje u pravcu okončanja siromaštva, zaštite okoliša i klime na našoj planeti i pružanja mogućnosti uživanja mira i prosperiteta svim ljudima, svuda u svijetu. To su ciljevi na kojima radi UN u Bosni i Hercegovini.