Aplauz iz našeg naselja nam se činio glasnijim od onoga u koncertnim dvoranama, kroz moć muzike širimo pozitivnu energiju

Ovaj članak je dio UN serijala ličnih priča koje opisuju napore i akcije da se osigura neprekinut rad tokom COVID-19 pandemije; u okviru UN75 obilježavanja.

Moje ime je Nihad Malićbegović, kao dio poslijeratne sarajevske alternativne scene svirao sam u različitim popularnim bendovima . Moj sin Benjamin i ja danas zajedno činimo duo The Malichbegovich.

U vremenu prije pandemije tj. u normalnim vremenima, gdje smo svi zajedno uživali u svakodnevnici i njenim velikim i malim ljepotama, uvijek sam se bavio muzikom. Svirao sam u različitim bendovima Knockout, Erogene zone, Macbeth, Tifa. Radio sam i kao DJ, dakle, uvijek u svijetu muzike. Ljubav prema muzici sam, nadam se uspješno, prenio i na svoga sina Benjamina.

Kroz život i svoj rad sam upoznavao Benjamina sa različitim pravcima i beat-ovima u muzici. Vremenom smo došli na ideju da napravimo zajednički duo The Malichbegovich – duo otac i sin. Počeli smo raditi po raznim klubovima i event-ima širom BiH, a publika nas je zaista veoma dobro prihvatila. Mi dajemo sve od sebe, i uzvraćamo publici sa puno ljubavi i energije. Volimo to što radimo. Međutim, zbog pandemije duo The Malichbegovich je bio prisiljen da napravi pauzu sa radom, barem onim po klubovima, mjestima velikih okupljanja. Ipak, ljubav prema muzici nas je inspirisala i dala ideju da u vrijeme policijskog sata, u vrijeme kada sugrađani aplauzom daju podršku medicinskom osoblju i svim drugim dobrim ljudima i radnicima, mi damo svoj doprinos. Svaku večer u 20:00 h otvarali smo prozore našeg stana i simboličnim live nastupom zabavljali najraznolikiju publiku ikad, naše komšije od 7 do 77 godina starosti.

To je bio naš doprinos u ovim teškim vremenima: makar na kratko da se zabavimo i prenesemo pozitivnu energiju našim sugrađanima u sarajevskom naselju Dobrinja. Sugrađani, naše komšije, su to jako dobro prihvatili i svaki put nas nagradili gromoglasnim aplauzom. Taj aplauz mi se nekad činio glasnijim od onoga u velikim koncertnim dvoranama. Na taj način smo pokušali, a nadam se i uspjeli, da omogućimo našim sugrađanima da kroz moć muzike makar na kratko zaborave na sve ovo zlo koje je zadesilo čitav svijet.

I dalje ćemo se boriti muzikom i pokušati doticati ljudske duše, iz razloga što muzika daje jednu dozu pozitivne energije, koja nam je svima i te kako potrebna u ovim teškim vremenima. Nadamo se da će ovo sve brzo proći i da ćemo se svi vratiti svojim normalnim životima i zajedno uživati, poštovati jedni druge i plesati zajedno.

Tijela/agencije UN-a uključena u ovu inicijativu
UNESCO
Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu