Saopštenje za medije

Novi radni planovi i programi odobreni na sjednici Zajedničkog upravnog odbora BiH i UN-a

07 septembar 2022

Vlasti u Bosni i Hercegovini (BiH) i sistem Ujedinjenih nacija (UN) se u radu na zajedničkim razvojnim prioritetima vode Okvirom saradnje za održivi razvoj (UNSDCF) u BiH, koji je Vijeće/Savjet ministara BiH odobrio u decembru/prosincu 2020. godine, a na period od pet godina (2021-2025.). Današnja sjednica Zajedničkog upravnog odbora, kojim zajedno predsjedavaju dopredsjedavajući Savjeta/Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini, gđa. Ingrid Macdonald, bila je prilika da se razmotri napredak u realizaciji Okvira saradnje i usaglase naredne aktivnosti u skladu sa definisanim prioritetima iz Okvira saradnje.

Realizacija Okvira saradnje za održivi razvoj do 2025. potvrđuje zajedničku posvećenost radu za sve ljude u BiH, njihovo okruženje i unapređenje njihovih zajednica. Okvir stavlja fokus na četiri dogovorena prioriteta, koji se odnose na održivi i inkluzivni ekonomski rast; kvalitetno i inkluzivno obrazovanje, zdravstvo i socijalnu zaštitu; upravu i vladavinu prava; i jačanju procesa socijalne kohezije u BiH i regionu. Ovi ciljevi su zajednički razvijeni, na bazi temeljitih analiza i opsežnih konsultacija u BiH usmjerenih ka definisanju prioriteta za postizanje Ciljeva održivog razvoja (SDGs) u BiH i globalne agende 2030.

Na zajedničkoj sjednici, kojoj su kao članovi Odbora prisustvovali ministrica civilnih poslova BiH, u ime dopredsjedavajućeg – ministra financija i trezora g. Vjekoslava Bevande, ministrica turizma i okoliša Vlade Federacije BiH, ministar evropskih integracija i međunarodne saradnje Vlade Republike Srpske, Ured koordinatora Brčko distrikta BiH u Vijeću ministara, kao i rezidentni predstavnici UNDP-a, UNICEF-a, UNESCO-a i UNFPA u ime tematskih radnih grupa UN-a u BiH, se razgovaralo o aktivnostima provedenim tokom prošle godine, kao i novom radnom planu koji je usvojen za 2022. godinu. Ujedinjene nacije u BiH su do kraja 2021. kroz implementirane projekte došle do zajedničke realizacije sredstava u iznosu od preko 121 milion američkih dolara. To je uključivalo podršku za više od 20.000 malih preduzeća i poduzetnika; podršku za 343.722 djece, roditelja i skrbnika kroz psihosocijalne usluge; podršku za više od 300 inicijativa koje vode mladi u 67 zajednica; sadnju 17.000 stabala na 34 lokacije - koje apsorbiraju 20kt CO2 tokom svog životnog vijeka, te isporuku 10,4 miliona komada lične zaštitne opreme u 100 zdravstvenih ustanova. Detaljniji rezultati tih programa se nalaze u Godišnjem izvještaju za 2021., koji je također predstavljen članovima Zajedničkog upravnog odbora, uz novi sistem (UN INFO) koji je uspostavljen radi lakšeg i bržeg praćenja aktivnosti i utroška financijskih sredstava kroz naredni period.

Zajednički upravni odbor je usvojio Poslovnik na osnovu odluke Vijeća/Savjeta ministara o njegovom uspostavljanju, i donio odluku da se realizaciji Okvira saradnje pridruže i Međunarodni fond za poljoprivredni razvoj (IFAD), kao i Međunarodna telekomunikacijska unija (ITU), kao partneri koji mogu doprinijeti definisanim ciljevima Okvira saradnje i cjelokupnom razvoju BiH, koja ove godine obilježava 30 godina članstva u Ujedinjenim nacijama.

Članovi Upravnog odbora su na sjednici potvrdili međusobnu odgovornost za postizanje planiranih rezultata iz Okvira saradnje, s posebnim naglaskom na razvijanje novih strategija, javnih politika i planova koji su u značajnoj mjeri usklađeni sa Ciljevima održivog razvoja (SDGs).

 

Tijela/agencije UN-a uključena u ovu inicijativu

UN
Ujedinjene nacije

Ciljevi koje podržavamo ovom inicijativom