Saopštenje za medije

Evropska sedmica imunizacije - proslavljamo napredak i potencijal vakcina da podrže dug i kvalitetan život

26 april 2022

Saopštenje za javnost Ureda WHO/SZO za Bosnu i Hercegovinu

Ove sedmice obilježava se Evropska sedmica imunizacije – pravi trenutak da razmislimo o značaju vakcinacije kao temelja uspješnog sistema zaštite javnog zdravlja. Ove godine ističemo ključna dostignuća vakcinacije – uključujući napredak ka globalnom iskorjenjivanju dječije paralize i eliminisanju malih boginja i rubeole u Evropskom regionu Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) – kao i potencijal da se postigne mnogo više, kao što su suzbijanje hepatitisa B i raka grlića materice.

Vakcinacijom protiv COVID-19 spašeno je na stotine hiljada života u Evropskom regionu SZO i to je još jedan veliki razlog za slavlje.

„Vakcine neselektivno spašavaju živote od 1798. godine. Velike boginje – sa katastrofalnim posljedicama – bile su prva bolest koja je iskorijenjena zahvaljujući vakcinaciji. Više ne brinemo da će vakcinisana djeca obolijevati od teških bolesti kao u prošlim generacijama. „Dug život za sve” nije samo obećanje, nego ambicija. Jer, svako zaslužuje šansu da ima ispunjen život“, rekao je dr. Erwin Cooreman, specijalni predstavnik SZO u Bosni i Hercegovini.

Pandemija COVID-19 imala značajno je uticala na zdravstvene usluge (uključujući imunizaciju) u mnogim zemljama širom svijeta. U Bosni i Hercegovini, SZO je, zajedno sa zdravstvenim institucijama i partnerima, radila na uvođenju vakcinacije protiv COVID-19, pri čemu je prioritet dat najugroženijim kategorijama. Postignuti napredak rezultat je zajedničkih napora. Evropska sedmica imunizacije je prilika da se zahvalimo svim zdravstvenim radnicima i njegovateljima koji su neumorno radili da zaštite stanovništvo i omogućili vakcinaciju.

Ovaj trud neće stati sve dok svaka osoba koja ispunjava uslove ne bude u potpunosti zaštićena, a posebno starije osobe ili osobe koje su u većem riziku od teškog toka bolesti. Pandemija COVID-19 takođe je uticala na redovnu vakcinaciju. Bosna i Hercegovina ima manji obuhvat redovnom vakcinacijom u odnosu na druge zemlje u Evropi, na koji je pandemija dodatno uticala.

Da bismo zaštitili djecu i spriječili pojavu bolesti, od ključne je važnosti da se svakom djetetu koje je propustilo vakcinaciju u terminu omogući lak pristup vakcinama tako da može nadoknaditi propuštene doze. Napredak koji smo postigli tokom protekle decenije kao država i region u zaštiti djece i odraslih od bolesti opasnih po život zaslužuje da bude posebno obilježen. Da bi uspjeh bio moguć i ubuduće, zajednička obaveza je zadržati ovaj napredak i voditi računa da niko ne bude izostavljen.

Tijela/agencije UN-a uključena u ovu inicijativu

WHO
Svjetska zdravstvena organizacija

Ciljevi koje podržavamo ovom inicijativom