Saopštenje za medije

Zamjenik regionalnog predstavnika Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) u virtualnoj posjeti Bosni i Hercegovini

04 februar 2021

Zamjenik regionalnog predstavnika Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO), g.Nabil Gangi, je proveo virtuelnu posjetu Bosni i Hercegovini prošle sedmice (25 – 29.01.). Ovakav format misije, vođen iz ureda u Budimpešti, uz poštivanje svih epidemioloških mjera povezanih sa COVID19 pandemijom doprinosi i smanjenju ugljičnog otiska koji sa sobom nosi zračno putovanje.

U okviru virtualne misije, gospodin Gangi je održao niz sastanaka sa visokim dužnosnicima i partnerima FAO u zemlji, uključujući predstavnike vlasti. Tokom sastanka s ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, g.Stašom Košarcem, gospodin Gangi je predstavio nove ključne prioritete FAO-a u regiji:

  • održivi prehrambeni sistemi,
  • porodični poljoprivredni posjedi,
  • fokus na mlade ljude kao agente promjena, i
  • borba protiv klimatskih promjena.

Posvećenost FAO-a podršci poljoprivrednom turizmu u zemlji i ruralnom razvoju kojeg vode žene i mladi dodatno je naglašena tokom sastanka gospodina Gangija s ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, g. Borisom Pašalićem. Gospodin Gangi je također razgovarao o usklađivanju s prioritetima razvojne saradnje u kontekstu odgovora na COVID-19 pandemiju, kao i zelenog ekonomskog oporavka nakon pandemije sa partnerima, uključujući Evropsku uniju u Bosni i Hercegovini, Svjetsku banku, Švicarsku agenciju za razvoj i saradnju, i Švedsku agenciju za međunarodni razvoj (SIDA).

FAO u Bosni i Hercegovini u potpunosti podržava načelo zajedničkog pristupa radu u zemlji, kojeg zagovara tim Ujedinjenih nacija (“Delivering as One”). Tako je I tokom ove virtualne misije g. Gangi razgovarao o temi poboljšane međuagencijske suradnje u inkluzivnoj poljoprivredi i zelenom ruralnom razvoju sa sestrinskim agencijama UN-a: UNDP, IFAD, i UN Women.

Gospodin Gangi je također održao i pozdravni govor na „Uvodnoj radionici za pripremu analize lanca vrijednosti za krompir“, koju je 28.01. organizirao ured FAO-a u BiH, okupljajući predstavnike Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Agencije za sigurnost hrane, Federalnog agromediteranskog instituta, i predstavnika udruga poljoprivrednih proizvođača, i proizvođača iz privatnog sektora. Između ostalog, učesnici su sudjelovali u razgovorima unutar fokus grupama uz upotrebu metodologije anketiranja GlobalGap. Zaključci razgovora u fokus grupama i radionice će biti uključeni u završni izvještaj o lancu vrijednosti krompira koji će izraditi stručnjaci FAO-a.

Tijela/agencije UN-a uključena u ovu inicijativu

FAO
Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu

Ciljevi koje podržavamo ovom inicijativom