Saopštenje za medije

Odgovornost i predostrožnost ostaju neophodne za suzbijanje širenja COVID-19 virusa, pred održavanje lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini

13 novembar 2020

Zajednička izjava rezidentne koordinatorice Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini, dr. Ingrid Macdonald, i šefa ureda Svjetske zdravstvene organizacije u BiH, dr. Victor Olsavszky

Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini su i dalje zabrinute velikim brojem slučajeva COVID-19 infekcija širom zemlje. Kao što vidimo i u zemljama Evrope, učestalost novih slučajeva se ubrzava, kao i učestalost smrtnih slučajeva povezanih sa komplikacijama koje izaziva ovaj virus.

Dok se građani Bosne i Hercegovine pripremaju da ostvare važno pravo glasa ove nedjelje, Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini urgiraju za ličnu predostrožnost glasača kako bi osigurali sigurnost svih građana, uključujući sigurnost onih koji direktno rade na izborima.

Svako može pomoći sa četiri jednostavne akcije:



• izbjegavajte veća okupljanja/grupe,



• držite fizički razmak i dok čekate na svojim biračkim mjestima,



• nastavite prikladno nositi maske na javnim mjestima,



• dezinficirajte ruke prije ulaska i nakon izlaska sa biračkih mjesta.

Transparentni i inkluzivni izbori su okosnica demokratskih društava i još uvijek se mogu održati na siguran način, čak i tokom ove razarajuće COVID-19 krize. Urgiramo relevantne institucije i organe vlasti da osiguraju da se sve epidemiološke mjere poštuju na svim biračkim mjestima, da svi posmatrački i izborni timovi imaju ličnu zaštitnu opremu pri ruci, i da se školske ustanove koje se koriste kao biračka mjesta propisno dezinficiraju prije nego se učenici vrate u škole.

Doktori, medicinske sestre i tehničari, kao i drugo osoblje u javnom zdravstvu koje podržava njihov rad, vode bitku s ovom krizom duže od osam mjeseci u Bosni i Hercegovini. Od ključne je važnosti da ne budu ostavljeni da to rade sami kada znamo da svi imamo važnu ulogu u pomaganju da se trenutna krivulja poravna. Iako su mnogi od nas umorni od ove dugotrajne krize, posebice kako se približavamo zimi, COVID-19 virus nije umoran od nas i nije ništa manje zarazan.

Uprkos eskalaciji zaraze, porastu smrtnosti i pritisku na zdravstvene sisteme, Ujedinjene nacije vjeruju da BiH još uvijek može ostvariti ravnotežu između zaštite javnog zdravlja i održavanja društvenog, razvojnog i političkog života sa ličnom odgovornošću, solidarnošću, i prateći jasne upute i mjere zaštite.

Ujedinjene nacije ostaju posvećene podržavanju ovih napora.

Tijela/agencije UN-a uključena u ovu inicijativu

UN
Ujedinjene nacije

Ciljevi koje podržavamo ovom inicijativom